El Bacon

El Bacon

Ingredienser

Brændte løg
Løg 4
Soya 1 spsk.
Gammeldags mormorlage
Lagereddike ½ l
Sukker 500 g
Peberkorn 10 hele
Lauerbærblade 4
Selleripuré og -ravioli
Økologisk selleri 1 hel
Økologisk smør 75 g
Xantana 1 knsp.
Rådyrfilet og -fond
Rådyrrygfond 1 hel
Kvasir æblevin 25 cl
Puds fra rådyrudskæring og ben
Blandede krydderurter
Gulerødder, porre, selleri

Brændte løg:
Skær løgene over på midten og læg dem med den skårede siden nedad på en tør og meget varm pande. Løgene skal blive stående på panden til de er brændte/sorte. Derefter hælder du soya på panden, så de lige karamelliserer i 30 sekunder. Derefter tager du en vakuumpose og vakuumerer løgene.

Gammeldags mormorlage:
Kom lige dele lagereddike og sukker i en gryde og tilsæt hele peberkorn og laurbærblade. Lav et opkog til sukkeret er opløst.

Selleripuré:
Først tager du en økologisk selleri og skræller den og vasker den under koldt vand. Skær den i tern og kom op i en gryde med letsaltet vand. Lad det koge op til sellerien er mør (lige som når du koger kartoffler). Dræn derefter vandet fra og hæld det i en skål, tilsæt smør, mens du pisker sellerien til mos. Smag til med salt og evt. hvid peber. Til sidst tilsætter du en knivspids xantana, som gør at selve mosen bliver glat som silke og mere stabil, inden du kommer den i en sprøjtepose.

Selleriravioli:
Skær selleri i 1 millimeter tynde skiver (helst i den runde form, som svarer til en underkops størrelse). Læg skiverne i lagen i 1½ time. Tag herefter en tynd plade marineret selleri og et udstikkersæt for at kunne lave knivskarpe, runde cirkler ud af selleriskiverne. Brug den størrelse, du ønsker, men ikke for lille for så kan raviolien ikke lukkes. Sprøjt en dut selleripuré på midten af den udstukkede sellericirkel og luk den i en trekantform. Brug raviolien som garniture og små smagsoplevelser på tallerkenen.

Rådyrfilet:
Skær de to rygfileter ud af rådyrryggen og puds fileterne af. Rådyrfileten brunes af på alle sider lige før servering, til den har en brun, gylden overflade hele vejen rundt og er pink i midten. Så er den klar til servering.

Fond:
Alle rådyrresterne lægges i en gryde med ½ liter vand samt urter (fx timian), gulerødder, porrer og selleristykker og sættes over til fond. Lad det stå og simre og reducere i en time. Derefter hælder du fonden gennem en si, så du kun står tilbage med væsken fra fonden. Lad det nu reducere endnu lidt, mens du undervejs tilsætter æblevin. Lad saucen fortsætte med at reducere og tilsæt lidt efter lidt smørret, mens du pisker i en konstant bevægelse for at få en blød og fin rådyr-Kvasir- sauce.

Anretning/servering:
Lige før servering, tager du de brændte løg ud af posen og trækker dem forsigtigt fra hinanden. Fyld dem med selleripuré og brug dem som garniture og små smags oplevelser på tallerken Anret retten på en rustik tallerken med friske timian-krydderurter som set på billedet og drys med saltbrændte mandler.